JORNADA CULTURAL JAMAICANA A LA FARINERA

JORNADA CULTURAL JAMAICANA

Ens complau presentar aquesta Jornada Cultural Jamaicana al CC La Farinera del Clot amb les següents activitats:

– Presentació del llibre “Catarsis Rocksteady, La edad dorada de la música jamaiquina, un crónica sentimental” a càrrec de l’autor Lutxo Pérez.

– Estrena del documental “All Fruits Ripe, Reggae i Soundsystems a Catalunya” a càrrec de Benzina Produccions.

La música d’arrel jamaicana ha influenciat molts musics de la nostra ciutat i d’arreu de Catalunya. Fins ara no existia a casa nostre cap peça jamaicana fora dels enregistraments sonors. Bandes mítiques com Dr. Calypso, Skatalà o La Thorpe Brass van portar a Catalunya els sons caribenys ja fa gairebé 30 anys. Aquesta música mai ha estat interrompuda i ha acabat assolint la repercussió merescuda amb la feina de diferents organitzacions i/o empreses dedicades al sector musical, apostant per la música reggae en festivals i concerts.

Volem oferir la oportunitat d’anar més enllà de la música, oferir al públic una altre concepte de la música jamaicana, és per això que presentem la Jornada Cultural Jamaicana en la qual es podrà gaudir de la presentació de dos projectes molt prometedors.

Horari
17:30 Obertura de portes
18:00 Estrena del documental “All Fruits Ripe” i debat participatiu
19:15 Presentació del llibre “Catarsis Rocksteady”

Organitza:
Bdn Reggae Culture
Big Coconut
Nowa Reggae

Col·labora:
Centre Cultural la Farinera del Clot
Federació d’Entitats Clot-Camp de l’Arpa
Ajuntament de Barcelona

Activitat gratuïta.

Informació complementaria

Sinopsis “Catarsis Rocksteady”

Entre els anys 1966 i 1968 , Jamaica va viure l’era rocksteady , el gènere musical que va servir de pont estilístic entre l’ska i el reggae . Guiats per les directrius del soul americà, els músics d’aquesta nació caribenya van protagonitzar una de les escenes musicals més riques, prolífiques i singulars del segle XX.
A les pàgines de la història del rocksteady van confluir les carreres de personalitats tan definitives de la música jamaicana del segle XX com Lynn Taitt (guitarrista de Trinitat que va orquestrar el nou estil) , Duke Reid (propietari del sound system conegut com Trojan i de la discogràfica Treasure Isle), Coxsone Dodd (fundador de Studio One), el gran Prince Buster, el teclista Jackie Mittoo, els saxofonistes Roland Alphonso i Tommy McCook, els solistes Alton Ellis, Desmond Dekker, Ken Boothe i Slim Smith, i els dos dels pares biològics del dub: Lee Perry i Bunny Lee.
Aquest llibre explora les trajectòries de tots aquests personatges, i les vicissituds de la història musical jamaicana, des de l’origen dels sound systems fins a l’adveniment del dancehall, col•locant l’era del rocksteady com a punt de referència. A més, proposa una guia d’escolta pels principals estudis, artistes i productors de l’època. També, parla del poder de les cançons i de com la música influeix en les nostres vides.

Projecte “All Fruits Ripe”

La idea inicial d’aquest projecte consistia en la realització d’una petita peça audiovisual per al col.lectiu Urtica Sound. Es tractava de fer un breu seguiment d’aquest Soundsystem durant l’estiu de 2011. Després dels primers dies de gravació al festival Nowa Reggae, l’equip de Benzina va decidir ampliar el plantejament inicial i realitzar un documental que mostrés de forma més global la escena reggae i soundsystem de Catalunya. Es tracta d’una cultura que té un gran seguiment a casa nostra però que no es veu reflectida als mitjans tradicionals. Com a conseqüència, el desconeixement d’aquesta forma única d’entendre la música és força generalitzat. Per tant, amb la premissa de donar a conèixer aquesta escena, va néixer el projecte final d’ “All Fruits Ripe”.
Les entrevistes als diferents protagonistes de l’escena reggae i soundsystem de Catalunya són el fil conductor d’aquest documental. Són els propis soundsystems, promotors, músics i experts qui reflexionen sobre l’escena de la qual formen part. Termes com soundsystem, dubplates i soundclash són els pilars que conformen aquesta cultura provinent de Jamaica. Per tant a “All fruits ripe” són objecte de debat i reflexió.
All Fruits Ripe compta amb la participació de l’equip de Soundsystem FM (noms), veritables erudits del món del reggae. Pel que fa a soundsystems, l’equip de Benzina Produccions ha entrevistat a veterans com Black Up i One Blood, així com a soundsystems més joves com ara Urtica Sound, Fire Warriors i King Horror. També tenen espai les reflexions de contribuïdors més independents de l’escena com Kamikaze (fundador de CPV, pioneers del hip-hop a Espanya) i Iván Thorpedo (col.leccionista i Dj). Cal destacar també el paper del ball en el món del reggae, personificat a casa nostra en les Bun Dem Squad.
El documental s’ha realitzat amb un pressupost molt reduït, invertit principalment en els desplaçaments al Málaga Tag Team Clash i al Rototom Sunsplash.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email